четверг, 18 сентября 2014 г.

Щеплення



Щеп­лен­ня - це вве­ден­ня в організм ослаб­ле­них або зруй­но­ва­них збудників за­хво­рю­ван­ня.

Імунна сис­те­ма реагує на них так са­мо, як на справ­ж­ню інфекцію - в організмі утво­рю­ють­ся антитіла. Деякі щеп­лен­ня потрібно ро­би­ти один раз у житті - пов­на імунізація -, а інші необхідно пов­то­рю­ва­ти ре­гу­ляр­но.

Прин­цип за­хис­ту організму за до­по­мо­гою щеп­лень
Щеп­лен­ня спрямовані на запобігання пев­них ін- фекційних за­хво­рю­вань. Після вве­ден­ня в організм си­ро­ват­ки там по­чи­на­ють утво­рю­ва­ти­ся захисні ре­чо­ви­ни. Во­ни подібні або ідентичні за­хис­ним ре­чо­ви­нам, які утво­рю­ють­ся в організмі після пе­ре­не­се­но­го інфекційного за­хво­рю­ван­ня, - антитіл.

Щеп­лен­ня забезпечує організм за­хис­том від за­хво­рю­ван­ня. Та­ким чи­ном, це штуч­на ак­тив­на імунізація.

Що та­ке жи­ва вак­ци­на?

Це вак­ци­на із здат­них до роз­м­но­жен­ня, але ослаб­ле­них збудників за­хво­рю­ван­ня. Уби­та вак­ци­на - вак­ци­на з продуктів життєдіяльності збуд- ників за­хво­рю­ван­ня.

Що та­ке па­сив­на імунізація?


Існує та­кож так зва­на па­сив­на імунізація, яку та­кож на­зи­ва­ють си­ро­ват­ко­вим лікуванням, або серотерапії.

Чужі захисні ре­чо­ви­ни сприй­ма­ють­ся організмом, так що про­тя­гом, при­близ­но 2-х місяців лю­ди­на за­хи­ще­на від відповідного за­хво­рю­ван­ня. За активної імунізації за­хист в залежності від ви­ду щеп­лен­ня триває ба­га­то років, а в де­я­ких ви­пад­ках навіть все жит­тя.

В Україні щепленню від зазначеної хвороби підлягають усі новонароджені, які не мають до цього протипоказань.

В Україні щеплення за віком проводять проти 10 інфекційних хвороб: туберкульозу, вірусного гепатиту В (ВГВ), дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту (паротит). У Календар включені рекомендовані ВООЗ хвороби, проти яких необхідно проводити вакцинацію.
Вакцини можуть бути моновалентні та полівалентні . Застосування сучасних вакцин (ацелюлярної кашлюкової, полівалентних) є одним із способів профілактики поствакцинальних реакцій та ускладнень.

Джерела:
  1.  http://www.dobrenok.com/ua/news/2700-scho-take-scheplennya.html



Комментариев нет:

Отправить комментарий